2. papryki różne
3. 1 mała papryczka chili
4. bakłażan
5. imbir surowy
6. natka pietruszki
7. mini kiełbaski hiszpańskie
8. mieszanka studencka
9. oliwa
10. sól & pieprz
Kanapka # 104.
Do tej historii zainspirował mnie pewien kucharz - Robby, który tydzień temu zrobił przepyszną zupę krem z papryk podpalanych i grillowanych. Skoro zupa była taka pyszna to pasta na kanapkę też powinna być niczego sobie:) dodałam kilka własnych pomysłów i rzeczywiście było smacznie:)
Papryki mogą być przeróżne: czerwone, zielone, żółte, małe, duże... jakie chcecie, jakie macie w domu:) Dobrze dorzucić chociaż jedną mała chili:) nada odpowiedniej dla papryk ostrości.
Potrzebuje prawdziwego ognia aby opalić papryki. Pogoda jest na tyle łaskawa, że mogę to zrobić na balkonie:) Ustawiam małe palenisko w metalowym wiaderku i zaczynam opalanie papryk. Każdy pomysł na ognisko w domu się liczy.Opalone papryki układam na patelni grillowej. Podpalone, uwędzone, ugrillowane przekładam do miksera.
Do masy paprykowej dodaję starty imbir, potłuczone orzechy i kilka całych rodzynek. Na koniec dorzucam cienkie plasterki mini salami. Wszystko razem duszę koło 20 min.
W tym czasie na patelni grillują się plastry bakłażana. W ostatniej chwili, dosłownie na moment, po to aby nabrały temperatury kładę tam również kromki chleba. Z tego wynika, że kanapka będzie na ciepło:)
Pasta z opalanej papryki z całą resztą składników robi się gęsta. Dzięki opalaniu ma ona bardziej wędzony smak.
Kromki chleba pieczone na liściu polewam odrobiną oliwy i układam na nich dużo listków natki i grillowanego bakłażana, posypuję go lekko solą.
Na plastry kładę ciepłą masę paprykową:)
Jest tu papryka, orzechy, imbir, kiełbaski a'la salami, słodkie rodzynki i smak ognia - imponujący mix..
Ułożoną kanapkę posypuję gruboziarnistą solą i listkami świeżej natki.
Robby dzięki za inspiracje:)
...I piosenka "Wild World" by Cat Stevens
http://www.youtube.com/watch?v=y8pvXLVu8Yk&list=AL94UKMTqg-9DHKaFY9gNIjPHBRF79QbbS
smacznego
*
ale to musiało być smaczne, i tak jak napisałaś - zdrowe! podoba mi się :)
OdpowiedzUsuń