wtorek, 23 kwietnia 2013

kanapka # 61

1.   chleb żytni na zakwasie
2.   pasztet sojowy
3.   młoda botwinka
4.   pomidor
5.   orzechy włoskie
6.   anchois
7.   sos balsamiczny
8.   ocet balsamiczny
9.   sól



Wiosna! Wiosna ! Wiosna! Pomidory i ogórki można kupować przez cały rok, ale młodą botwinkę.... tylko na wiosnę!

Zaczął się urodzinowy czas BYKA! Od dzisiaj przez najbliższy miesiąc kanapki będą prezentami dla moich znajomych byków.
Kanapka # 61 prezent dla Olgi K. - byk z 22 kwietnia.

Cały sekret kanapki # 61 to pasta na bazie anchois i sosu balsamicznego, ale o tym zaraz...
To co jeszcze potrzebna to pasztet - smakowo fantastycznie komponuje się sojowy! 
Młodą botwinkę - też bardzo istotny element, gotuje w pojemniku na parze, dość długo jak na takie młode liście. Czerwone pędy są oporne i potrzebują spędzić trochę czasu aby zmięknąć...  

Pasta: sos balsamiczny + anchois + orzechy włoskie + trochę octu balsamicznego i wody - dla rozrzedzenia. Miksujemy! Pasta jest dość gęsta, można ją nakładać na chleb normalnie nożem:) niewiarygodny smak...

Czas na dekorację:) 

Kromkę chleba smaruję pastą, na to układam plastry pomidora, na to pyszny pasztet sojowy.
Pędy botwinki zawijam dookoła siebie - powstaje bordowo/zielone koło. Wszystko posypuję 
lekko rozgniecionymi orzechami i solą gruboziarnistą.



Oprócz urodzinowej kanapki specjalnie Ola dla Ciebie przesyłam piosenkę "Black Hole Sun" by Sondgarden i 100 lat!!!
    

http://www.youtube.com/watch?v=3mbBbFH9fAg 



smacznego

*



























1 komentarz: