wtorek, 30 kwietnia 2013

kanapka # 64

  1.   chleb żytni z cebulą
  2.   liście sałaty
  3.   jabłko
  4.   cebula
  5.   kiszony ogórek
  6.   gałązki świeżego tymianku
  7.   kaszanka
  8.   bawarska musztarda miodowa
  9.   sól&pieprz



Dokładnie dzisiaj są urodziny The Byka!!! Urodzinowa kanapka z kaszanką...? Czemu nie! Taką ładną znalazłam na sobotnim bazarze! Świeża, malutka z uroczymi patyczkami na końcach:)
Patrzyłam na nią dłuższą chwilę i nie mogłam się oprzeć. Myślę że taką kanapkę z cyklu "dla drwala" polubi nie jeden inny Byk i nie tylko Byk:))

Kanapka # 64 to nic trudnego:) 
Jabłko myję i przekrawam w najszerszym miejscu aby mieć jak największe jabłkowe koło. Podobnie robię z cebulą, kroję ją na krążki średniej grubości, ale interesuje mnie ten największy krążek:) Dwa rodzaje kół kładę bez tłuszczu na rozgrzaną patelnię grillową. Grillują się i trochę duszą pod wpływem ciepła. Obok układam kromki chleba, które również kryją w sobie cebulę. Pięknie pachnie... ale to nic bo zaraz do zabawy wkroczy kaszana na na:) Rozgrzewam patelnię i na gorącą kładę pętko kaszanki. Obracam go drewnianymi szpatułkami i bardzo staram się aby mi nie pękło. Chodzi o to aby cały sos i reszta pyszności nie wyciekły przed czasem na patelnię... Do kaszanki dorzucam kilka listków tymianku. Znowu pięknie pachnie w kuchni...

Grillowaną kromkę chleba smaruję bawarską musztardą miodową, na nią kładę kilka malutkich listków sałaty z samego środka, na to podłużne plastry ogórka kiszonego, grillowane jabłko i krążek lub dwa cebuli. Są lekko słodkawe w smaku, miękkie i ciepłe:) Kaszankę przekładam z patelni na deskę i ostrym nożem, powolutku kroję na plastry. Na koniec posypuję wszystko listkami młodego tymianku i świeżo zmielonym pieprzem. 


Dla The Byka na urodziny mogę puścić tylko jedną piosenkę, bo wiem że ją kocha. Chyba już była na tym blogu, ale trudno:) "What's Going On" by Marvin Gaye !!!!

http://www.youtube.com/watch?v=jzPA-FrVu3I&list=PLBAB4F4F9461D6250




smacznego

*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz