wtorek, 12 listopada 2013

kanapka # 107

  1. bagietka
  2. okoń x kilka
  3. chrzan
  4. majonez 
  6. masło
  7. świeże oregano
  8. koper z fenkuły
  9. rzodkiewki
10. sól&pieprz




Kanapka # 107 - zapowiedź rybnej historii. Za moment będą śledzie, pstrągi, łososie itp.
Drobne rybki typu okoń, płotka, karaś kojarzą mi się z wakacjami z dzieciństwa. Sama je łowiłam  nie raz z pomostu na tzw. żyłkę z kuleczka chleba na haczyku. Miłe wspomnienia. 
Wieczorami je jedliśmy, zazwyczaj smażone w jakiejś panierce. Moje okonie po latach będą zupełnie saute.


Rybki myję, przekrawam wzdłuż na pół i filetuję jak potrafię. Ości są małOscie i słabe - więc nie groźne, ale zawsze lepiej, żeby ich nie było. Gotowe Filety układam na rozgrzanej patelni tym razem ninee grillowej. Obawiam się ,że delikatne mięso mogłoby szybko przywrzeć do wystających paseczków patelni. Smażę je a może nawet grilluję na tradycyjnej patelnie bez tłuszczu - samo zdrowie.



W między czasie przygotowuję 2 pasty, które urozmaicą smak rybnej kanapki. Chociaż "przygotowuję" to za wiele powiedziane:)) 
Majonez jest już sam w sobie świetny. Zakupiłam go w delikatesach Marks & Spencer. Ma dodatkowy posmak curry i przypraw korzennych.
Chrzan łączę z roztartymi w moździerzu listkami oregano. Rozcieram je z odrobiną soli. Na koniec dorzucam jeszcze kilka całych.
Świeżą, chrupiącą bagietkę kroję na kawałki długości +/-  filecików, które powoli dochodzą na patelni obok. Przekrawam je wzdłuż i smaruję masłem. Następnie jedną połówkę smaruję chrzanem o smaku oregano, drugą majonezem curry. Na nim układam obwicie cieniutkie plasterki świeżej rzodkiewki. 
Na jednej z połówek kładę gotowe kawałki ryby. Jeśli jeden to za mało, śmiało dokładam kolejne.


Wszystko posypuję grubo zmielonym pieprzem i solą. Można rybę skropić odrobina soku z cytryny - ja tak lubię:) Na prawie już gotową kanapkę rzucam jeszcze trochę świeżych listków oregano, plasterki rzodkiewki i koper z fenkuły, którą akurat miałam w domu - co za szczęście zresztą, bo nadał kanapce ciekawy anyżowy smak.
Mix imponujący: grillowana ryba, chrzan, majonez, świeże warzywa i zioła.... 
Przed podaniem można kanapkę lekko związać sznurkiem aby się nie rozpadła.

do kanapki # 107 dołączam utwór  "No Freedom" by Dido

http://www.youtube.com/watch?v=VsevYF7LZ6I&list=AL94UKMTqg-9D3E9hWwVJIPEQ2zTr8wMw9


smacznego

*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz