2. okoń x kilka
3. chrzan
4. majonez
6. masło
7. świeże oregano
8. koper z fenkuły
9. rzodkiewki
10. sól&pieprz
10. sól&pieprz
Kanapka # 107 - zapowiedź rybnej historii. Za moment będą śledzie, pstrągi, łososie itp.
Drobne rybki typu okoń, płotka, karaś kojarzą mi się z wakacjami z dzieciństwa. Sama je łowiłam nie raz z pomostu na tzw. żyłkę z kuleczka chleba na haczyku. Miłe wspomnienia.
Wieczorami je jedliśmy, zazwyczaj smażone w jakiejś panierce. Moje okonie po latach będą zupełnie saute.
Wieczorami je jedliśmy, zazwyczaj smażone w jakiejś panierce. Moje okonie po latach będą zupełnie saute.
W między czasie przygotowuję 2 pasty, które urozmaicą smak rybnej kanapki. Chociaż "przygotowuję" to za wiele powiedziane:))
Majonez jest już sam w sobie świetny. Zakupiłam go w delikatesach Marks & Spencer. Ma dodatkowy posmak curry i przypraw korzennych.
Chrzan łączę z roztartymi w moździerzu listkami oregano. Rozcieram je z odrobiną soli. Na koniec dorzucam jeszcze kilka całych.
Świeżą, chrupiącą bagietkę kroję na kawałki długości +/- filecików, które powoli dochodzą na patelni obok. Przekrawam je wzdłuż i smaruję masłem. Następnie jedną połówkę smaruję chrzanem o smaku oregano, drugą majonezem curry. Na nim układam obwicie cieniutkie plasterki świeżej rzodkiewki.
Na jednej z połówek kładę gotowe kawałki ryby. Jeśli jeden to za mało, śmiało dokładam kolejne.
Majonez jest już sam w sobie świetny. Zakupiłam go w delikatesach Marks & Spencer. Ma dodatkowy posmak curry i przypraw korzennych.
Chrzan łączę z roztartymi w moździerzu listkami oregano. Rozcieram je z odrobiną soli. Na koniec dorzucam jeszcze kilka całych.
Świeżą, chrupiącą bagietkę kroję na kawałki długości +/- filecików, które powoli dochodzą na patelni obok. Przekrawam je wzdłuż i smaruję masłem. Następnie jedną połówkę smaruję chrzanem o smaku oregano, drugą majonezem curry. Na nim układam obwicie cieniutkie plasterki świeżej rzodkiewki.
Na jednej z połówek kładę gotowe kawałki ryby. Jeśli jeden to za mało, śmiało dokładam kolejne.
Wszystko posypuję grubo zmielonym pieprzem i solą. Można rybę skropić odrobina soku z cytryny - ja tak lubię:) Na prawie już gotową kanapkę rzucam jeszcze trochę świeżych listków oregano, plasterki rzodkiewki i koper z fenkuły, którą akurat miałam w domu - co za szczęście zresztą, bo nadał kanapce ciekawy anyżowy smak.
Mix imponujący: grillowana ryba, chrzan, majonez, świeże warzywa i zioła....
Przed podaniem można kanapkę lekko związać sznurkiem aby się nie rozpadła.
do kanapki # 107 dołączam utwór "No Freedom" by Dido
http://www.youtube.com/watch?v=VsevYF7LZ6I&list=AL94UKMTqg-9D3E9hWwVJIPEQ2zTr8wMw9
Mix imponujący: grillowana ryba, chrzan, majonez, świeże warzywa i zioła....
Przed podaniem można kanapkę lekko związać sznurkiem aby się nie rozpadła.
do kanapki # 107 dołączam utwór "No Freedom" by Dido
http://www.youtube.com/watch?v=VsevYF7LZ6I&list=AL94UKMTqg-9D3E9hWwVJIPEQ2zTr8wMw9
smacznego
*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz