2. masło
3. mak
4. mleko
6. skórka z pomarańczy
7. sok z pomarańczy
8. miód
9. listki świeżej mięty
10. płatki chilli
11. orzeszki ziemne solone
Kanapka # 108 - słodko /słone zamówienie od Marka. Jest wiele możliwości... jednak zbliżające się święta są tak sugestywne! stąd ten mak. Masa makowa to coś co kocham równie mocno jak kurczaka z grilla. Trochę się jej obawiałam ze względu na konieczność wielokrotnego mielenia, ale znalazłam w necie przepis super prosty! jak cudownie:)) przepis pochodzi z tego oto miejsca - POLECAM!!!! Gosiaa99 bardzo dziękuję:))
Płuczę mak dokładnie pod bieżącą wodą, zalewam mlekiem i odstawiam na noc. Następnego dnia odcedzam mak i zalewam go na nowo gorącym mlekiem, stawiam na ogniu i gotuję kolo 20 min. Chodzi o to aby mak był miękki. Dokładam sparzoną gorącą wodą skórkę z pomarańczy. Trochę mleka wyparowuje, resztę odlewam, wyjmuję również skórkę, która mam nadzieje pozostawiła między ziarenkami aromat pomarańczy.
Wszystko przekładam do malaksera, dokładam miód jak również sparzoną, starta skórkę z reszty pomarańczy. Całość miksuję, dzięki za ten pomysł:) Miksowanie zastępuję mielenie maku przez maszynkę.
W między czasie przygotowuję miętowe masło z chilli:) dla urody dorzucam kilka ziarenek maku.
Uwaga z chilli - jest ostre!!!
Obok w moździerzu rozdrabniam lekko orzeszki ziemne. To mój słony smak w tej kanapce.
Masa makowa zaczyna gęstnieć, soki wyparowują. Jeśli jest za mało słodka, można dodać jeszcze miodu.
Croissant przekrawam na 2 połówki. Smaruję je miętowym masłem i nakładam gorącą masę makową prosto z patelni. Pachnie pomarańczą a masło topnieje:)
O to mi chodziło - nie wiele a zarazem wiele smaków.
Tylko: mak, miód, pomarańcza, słone orzeszki, aksamitne masło, świeżość mięty, ostrość chilli i równie słodko/słone rogaliki.
Ta kanapka wciąga, miks smaków jest magnetyczny:)
Marek?? co sądzisz???
smacznego
*
oh jakie piękne kompozycje. powiesiłabym na ścianie. jadłabym.
OdpowiedzUsuńCudowne wieści;)))
Usuń