2. kaszanka
3. orzechy włoskie
4. cebula
5. plaster żółtego sera
6. liski świeżego tymianku
7. kwiaty nagietka
8. łyżka oliwy
8. łyżka oliwy
9. sól & pieprz
Kanapka # 82 - kaszanka po królewsku. Zwykła, prosta kaszanka z orzechami i płatkami kwiatów. Niebo na ziemi. Kanapka dla Kasi, która za kaszanką za bardzo nie przepada a ja ciągle próbuję ją przekonać. Może tym razem... ?
Poza walorami wizualnymi, kanapka 82 jest bardzo prosta i szybka do zrobienia - namawiam:)
Chleb, który dla niej kupiłam jest najbardziej wiejski jaki może być. Żytnia mąka, pajda wielka bo i bochenek był nie mały i jak przystało na prawdziwy chleb w moim mniemaniu lekko czerstwy. Najważniejsze! wypiekany w piecu! Na skórce gdzie nie gdzie jeszcze widać węgiel - cudownie!
Pętko kaszanki obieram ze skórki i kroję na grubsze plastry. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i wrzucam oswobodzoną kaszankę:) Rozgrzane plastry zaczynają tracić swój kształt i wszystko staje się jedną masą.
Dorzucam:
- pokruszone orzechy włoskie - dużo, tak +/- 1 garść do 2
- listki tymianku, na tyle dużo aby zawalczyły o swój smak w towarzystwie kaszanki mnw. garść
- świeżo zmielony pieprz - też dużo, bo tak lubię:)
- płatki nagietka, te dosłownie na sam koniec!
Kwiatki radzę wcześniej dobrze spłukać pod bieżącą wodą:)
Wszystko zostawiam na patelni na małym ogniu, żeby się przegryzło, powymieniało smakami na około 10 min.
Chleb, który dla niej kupiłam jest najbardziej wiejski jaki może być. Żytnia mąka, pajda wielka bo i bochenek był nie mały i jak przystało na prawdziwy chleb w moim mniemaniu lekko czerstwy. Najważniejsze! wypiekany w piecu! Na skórce gdzie nie gdzie jeszcze widać węgiel - cudownie!
Pętko kaszanki obieram ze skórki i kroję na grubsze plastry. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i wrzucam oswobodzoną kaszankę:) Rozgrzane plastry zaczynają tracić swój kształt i wszystko staje się jedną masą.
Dorzucam:
- pokruszone orzechy włoskie - dużo, tak +/- 1 garść do 2
- listki tymianku, na tyle dużo aby zawalczyły o swój smak w towarzystwie kaszanki mnw. garść
- świeżo zmielony pieprz - też dużo, bo tak lubię:)
- płatki nagietka, te dosłownie na sam koniec!
Kwiatki radzę wcześniej dobrze spłukać pod bieżącą wodą:)
Wszystko zostawiam na patelni na małym ogniu, żeby się przegryzło, powymieniało smakami na około 10 min.
Na patelni grillowej przygotowuję cudowną pajdę wiejskiego chleba. Ciepłą smaruję masłem i kładę na nią plaster żółtego sera. Już widzę jak zaczyna się "rozpuszczać" i baaardzo mnie to cieszy.
Obok kromki grilluję również krążki cebuli.
Na ser przekładam z patelni ciepłą kaszankę po królewsku. Na nią układam grillowane krążki cebuli - są lekko słodkawe.
Na sam już koniec kilka świeżych listków tymianku i kilka płatków nagietka. Szczypta soli.
Kasiuuuuu? może taka kaszanka Ci zasmakuje? Mam ogromną nadzieję, bo to wyszło po prostu pyszne:)
Specjalnie dla Ciebie, aby to śniadanie na ciepło było jeszcze smaczniejsze song "If you leave me now" by Ive Mendes
http://www.youtube.com/watch?v=ItoOncKlrkM
Obok kromki grilluję również krążki cebuli.
Na ser przekładam z patelni ciepłą kaszankę po królewsku. Na nią układam grillowane krążki cebuli - są lekko słodkawe.
Na sam już koniec kilka świeżych listków tymianku i kilka płatków nagietka. Szczypta soli.
Kasiuuuuu? może taka kaszanka Ci zasmakuje? Mam ogromną nadzieję, bo to wyszło po prostu pyszne:)
Specjalnie dla Ciebie, aby to śniadanie na ciepło było jeszcze smaczniejsze song "If you leave me now" by Ive Mendes
http://www.youtube.com/watch?v=ItoOncKlrkM
smacznego
*
wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńTo było pyszne!
UsuńKaszanka i nagietki no nie wiem, nie wiem!
OdpowiedzUsuń