czwartek, 6 czerwca 2013

kanapka # 72

  1.   burger bułka
  2.   mięso wołowe na tatar
  3.   plaster boczku wędzonego
  4.   ogórki konserwowe
  5.   dymka
  6.   rukola
  7.   pomidor
  8.   biała cebula
  9.   gałązki świeżego rozmarynu
10.   sól & pieprz


sos:
   1.  majonez
   2.  gęsty jogurt
   3.  Worcestershire sos



Tatar burger / kanapka # 72. Troszkę poszperałam w necie i co się okazało! Hamburger w przeszłym 2014 roku będzie obchodził okrągłe 110 urodziny:) WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO !!!!
Burger narodził się w Texasie/USA - co było dla mnie oczywiste jak słońce, ale! nazwa pochodzi od befsztyka po hambursku, który przywlekli za sobą do kuchni amerykańskiej imigranci z Niemiec...


Hamburger to najczęściej rodzaj kotleta z siekanej, mielonej wołowiny... Ja użyłam gotowego mięsa na tatar - to było proste:) Można takie dostać gotowe na bazarach i w sklepach spożywczych. 
Mięso mam już zmielone, dorzucam do niego pokrojony w drobną kosteczkę 1 konserwowy ogórek i cienkie talarki młodej dymki. W moździerzu rozcieram razem z odrobiną soli i pieprzu kilka listków świeżego rozmarynu. Pachnące zioła łączę z mięsną masą na burgera. Formuję z niej kotleciki, smaruję odrobiną oliwy z każdej strony i lekko spłaszczam. Tak przygotowane wrzucam na rozgrzaną patelnię grillową razem z gałązkami świeżego rozmarynu. Jedna strona, druga strona i gotowe:) Podczas pieczenia nie przyciskam już kotleta aby ani jedna kropla sosu z niego nie wyciekła. Listki rozmarynu pysznie się prażą:) jeszcze się przydadzą!!!

Do pracy ruszają jeszcze dwie patelnie. Na jednej układam plaster wędzonego boczku, który po chwili zaczyna się skręcać i skwierczeć:) Pachnie ! Na drugiej patelni kładę przekrojoną na dwie połówki bułkę. Tym razem używam takiej specjalnej w/g producenta do hamburgerów. Równiusieńka, biała i mięciutka z sezamem:) leciutko ją podpiekam.
To co do przygotowania na ciepło już zrobione. 

Sos :
Majonez, gęsty jogurt, Worcestershire sos - proporcje - 1 / 1 / 04  Oznacza to: porcja majonezu, porcja jogurtu i dosłownie 6,7 kropli Worcestershire sou. Chyba że macie ochotę na bardziej intensywny, wówczas więcej Worcestershire - ma bardzo korzenny smak:)

Czas na składanie, układanie:)

Jedną połówkę bułki smaruję sosem i posypuję odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Teraz po kolei co na nią kładę:
- listki rukoli
- tatar burger
- porządny plaster pomidora
- krążek białej cebuli
- pokręcony plaster boczku
- połamane listki spieczonego rozmarynu
- łyżeczka sosu
- sól & pieprz
- na to wszystko druga połówka bułki również posmarowana sosem

Tatar burger gotowy do wydania:)


Drugi w kolejności czerwcowy burger zostanie obdarowany mega energetyczna piosenką 
"If I Ever Feel Better" by Phoenix :)

http://www.youtube.com/watch?v=ub36ffWAqgQ



smacznego

*

5 komentarzy:

  1. Taką kanapkę teraz bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  2. z pewnością smaczny ten burger, ale szczęka w gipsie po zjedzeniu go :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis!!!
    Mam tylko jedno pytanie, ile czasu smażysz burgera? Tylko obsmażasz z dwóch stron (żeby środek dalej był surowy- jak przystało na tatar), czy mocniej go wypiekasz?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój był lekko surowy w środku - jak przystało na tatar:))) dokladnie tak

      Usuń