2. mięso wołowe na tatar
3. plaster boczku wędzonego
4. ogórki konserwowe
5. dymka
6. rukola
7. pomidor
8. biała cebula9. gałązki świeżego rozmarynu
10. sól & pieprz
sos:
1. majonez
2. gęsty jogurt
3. Worcestershire sos
Tatar burger / kanapka # 72. Troszkę poszperałam w necie i co się okazało! Hamburger w przeszłym 2014 roku będzie obchodził okrągłe 110 urodziny:) WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO !!!!
Burger narodził się w Texasie/USA - co było dla mnie oczywiste jak słońce, ale! nazwa pochodzi od befsztyka po hambursku, który przywlekli za sobą do kuchni amerykańskiej imigranci z Niemiec...
Burger narodził się w Texasie/USA - co było dla mnie oczywiste jak słońce, ale! nazwa pochodzi od befsztyka po hambursku, który przywlekli za sobą do kuchni amerykańskiej imigranci z Niemiec...
Hamburger to najczęściej rodzaj kotleta z siekanej, mielonej wołowiny... Ja użyłam gotowego mięsa na tatar - to było proste:) Można takie dostać gotowe na bazarach i w sklepach spożywczych.
Mięso mam już zmielone, dorzucam do niego pokrojony w drobną kosteczkę 1 konserwowy ogórek i cienkie talarki młodej dymki. W moździerzu rozcieram razem z odrobiną soli i pieprzu kilka listków świeżego rozmarynu. Pachnące zioła łączę z mięsną masą na burgera. Formuję z niej kotleciki, smaruję odrobiną oliwy z każdej strony i lekko spłaszczam. Tak przygotowane wrzucam na rozgrzaną patelnię grillową razem z gałązkami świeżego rozmarynu. Jedna strona, druga strona i gotowe:) Podczas pieczenia nie przyciskam już kotleta aby ani jedna kropla sosu z niego nie wyciekła. Listki rozmarynu pysznie się prażą:) jeszcze się przydadzą!!!
Do pracy ruszają jeszcze dwie patelnie. Na jednej układam plaster wędzonego boczku, który po chwili zaczyna się skręcać i skwierczeć:) Pachnie ! Na drugiej patelni kładę przekrojoną na dwie połówki bułkę. Tym razem używam takiej specjalnej w/g producenta do hamburgerów. Równiusieńka, biała i mięciutka z sezamem:) leciutko ją podpiekam.
To co do przygotowania na ciepło już zrobione.
Sos :
Majonez, gęsty jogurt, Worcestershire sos - proporcje - 1 / 1 / 04 Oznacza to: porcja majonezu, porcja jogurtu i dosłownie 6,7 kropli Worcestershire sou. Chyba że macie ochotę na bardziej intensywny, wówczas więcej Worcestershire - ma bardzo korzenny smak:)
Czas na składanie, układanie:)
Jedną połówkę bułki smaruję sosem i posypuję odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Teraz po kolei co na nią kładę:
- listki rukoli
- listki rukoli
- tatar burger
- porządny plaster pomidora
- porządny plaster pomidora
- krążek białej cebuli
- pokręcony plaster boczku
- pokręcony plaster boczku
- połamane listki spieczonego rozmarynu
- łyżeczka sosu
- sól & pieprz
- na to wszystko druga połówka bułki również posmarowana sosem
Tatar burger gotowy do wydania:)
Drugi w kolejności czerwcowy burger zostanie obdarowany mega energetyczna piosenką
"If I Ever Feel Better" by Phoenix :)
http://www.youtube.com/watch?v=ub36ffWAqgQ
smacznego
*
Taką kanapkę teraz bym zjadła!
OdpowiedzUsuńz pewnością smaczny ten burger, ale szczęka w gipsie po zjedzeniu go :) :) :)
OdpowiedzUsuńDlaczego???
UsuńŚwietny przepis!!!
OdpowiedzUsuńMam tylko jedno pytanie, ile czasu smażysz burgera? Tylko obsmażasz z dwóch stron (żeby środek dalej był surowy- jak przystało na tatar), czy mocniej go wypiekasz?
Pozdrawiam
mój był lekko surowy w środku - jak przystało na tatar:))) dokladnie tak
Usuń