2. filet z surowego łososia
3. czerwona cebula
4. świeży ogórek
5. sałata typu endywia
6. kwiaty i pączki ogórecznika
7. duże kapary
8. chili
7. duże kapary
8. chili
9. sól wędzona
sos:
1. gęsty jogurt
2. majonez
3. koperek
Ryba burger / kanapka # 75. Kolejny burger z cyklu czerwcowych kanapek. Była już krowa, kura, korzenie... czas na rybę! Można użyć każdej którą lubimy. Można ją zmielić i zrobić z niej kotlet/burgera, dodać trochę ziół i będzie pysznie! Ja jednak mam inna propozycję! Dzisiaj bez mielenia:)
Dzięki temu że nie robię burgera w klasycznej dla niego formie, czyli jako kotlet, czas pracy jest o wieeeele krótszy:)
Wszystkie potrzebne składniki przygotowuję przed grillowaniem łososia, ponieważ czas jaki muszę mu poświęcić jest na wyłączność. Trzeba być przy nim nieustannie i uważać aby się nie spalił...
Myję sałatę typu endywia. Ma mocno postrzępione liście i lekko gorzkawy smak.
Z cebuli zabieram dwa krążki, bo już widzę że jeden będzie za mały:( Duże kapary przekrawam na pół, ponieważ takie duże są za duże:) Ogórek myję i kroję wzdłuż nożykiem z Tajlandii w cienkie paseczki. Z kwiatami nie robię nic. O przepraszam! próbuję je, bo jeszcze nigdy ich nie jadłam, są lekko słodkie... Zielone części mają dużo "włosków", które bardzo lekko kują w język ale to nic groźnego ani niebezpiecznego. Śmiesznie się je takie kwiaty:) Można używać ich do sałatek.
Sos:
jogurt / majonez / koperek - 1 / 1 / 2
2 łyżki jogurtu na 2 łyżki majonezu i dużo drobno posiekanego koperku.Jeśli chcecie aby sos miał dominantę smakową majonezu lub jogurtu musicie zmienić odpowiednio proporcję. Koperku zalecam użyć w dalszym ciągu dużo!
Czas na łososia:
Najważniejsze aby filet z ryby był dobrze ugrilowany . Kładę go na rozgrzaną patelnię grillową na stronie ze skórką. W tej pozycji zostaje +/- 5,6 min. Następnie na nieco krótszy czas przekładam rybę na drugą stronę. Pięknie odbijają się paseczki z patelni:) Po chwili przekładam rybę na pierwszy bok - również na dosłownie moment, po czym robię to samo z kolejnym bokiem. To delikatna robota pełna precyzji:)
Wszystko gotowe, można zacząć składanie burgera:)
Jedną połówkę bułki smaruję sosem koperkowym i posypuję odrobiną chili.
Po kolei co na nią kładę:
- kilka liści sałaty typu endywia
- kilka pączków z kwiatkami ogórecznika
- kilka pączków z kwiatkami ogórecznika
- 2 krążki czerwonej cebuli, bo bułka jakaś duża:)
- ryba burger
- szczypta soli wędzonej
- szczypta soli wędzonej
- cienkie paseczki świeżego ogórka
- przekrojony na pół 1 duży kapar
- przekrojony na pół 1 duży kapar
- kilka kwiatków dla dekoracji
- szczypta chili
- na to wszystko druga połówka bułki również posmarowana sosem i posypana odrobiną chili
Gotowe! Ryba burger może płynąć:))
Dla tak smakowitej odmiany burgera utwór z wodą:) - "Swan Lake" by Tchaikovsky
http://www.youtube.com/watch?v=gP132E-xABg
http://www.youtube.com/watch?v=gP132E-xABg
smacznego
*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz