wtorek, 18 lutego 2014

kanapka # 115

  1. gofry
  2. melon
  3. ananas
  4. owoc granatu
  6. gęsty jogurt typu grecki
  7. miód
  9. ziarna surowego kakao


Propozycja na ten tydzień jest jak egzotyczne wakacje w środku zimy.
Wiem... że to wbrew zasadzie używania sezonowych warzyw i owoców, ale dzięki temu poczujemy gorące słońce we własnej kuchni, kiedy do lata jeszcze daleko...



Do zrobienia kanapki # 115 możecie użyć owoców jakie lubicie najbardziej z listy tych eksportowanych. Zapewne daleko im do smaku i zapachu tych samych w rodzimych warunkach, ale liczę na to ze trafią mi się super dojrzałe.
Gofry można zrobić samemu albo kupić gotowe.
Wykrawam z nich kwadraty aby ładnie komponowały się na talerzu. Kładę je dosłownie na kilka sekund na gorącą patelnię aby lekko się spiekły. Ciasto jest bardzo delikatne i łatwo je spalić, sama się o tym przekonałam...:)

Owoce obieram i tnę na dość cienkie paski. Ziarna granatu delikatnie wyjmuję ze środka owocu tak aby nie puściły za dużo soku. 
Lekko zarumienione gofry smaruję miodem, gęstym jogurtem i układam na nich owoce. 
Wszystko posypuję potłuczonymi ziarnami surowego kakao.
Ziarna te mają specyficzny smak,więc jeśli za bardzo Wam on nie odpowiada, można użyć pokruszonej czekolady.


Słodkie, owocowe śniadanie jak deser na początek dnia. 
Dzisiejsza kanapka zainspirowała mnie do pewnego cyklu, który już od przyszłego tygodnia na The Byku:))
Do kanapki # 115 równie słodki utwór, którego  nie mogę przestać słuchać od jakiegoś czasu.
 "Kiss on My List" by The Bird and the Bee.



smacznego

*

3 komentarze:

  1. nie no, Byk, to już nie jest kanapka! ;))) to gofer (gofr?) z owocami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaha:)) inna kanapka:) najblizsze tygodnie z goframi jeszcze inaczej:)

      Usuń