czwartek, 13 grudnia 2012

kanapka # 30

1.   ciabatta
2.   kiełbasa hiszpańska Chorizo
3.   pomidory
4.   czerwona papryka
5.   czosnek
6.   natka pietruszki
7.   sól


Kanapka # 30 dla Miksa!! ... w końcu:) miła mieć nr. 28, ale coś tam, coś tam... się wydarzyło.
Jest prosta do zrobienia i najlepiej smakuje na ciepło. Mikuś robię ją z ogromną miłością do Ciebie:))

Kroję Chorizo w podłużne paski. Pomidory kroję na trochę grubsze krążki, ponieważ dojdą na patelni szybciej niż cała reszta:) Paprykę natomiast na dość cienkie paski bo ona z kolei dochodzi dość długo... Czosnek powinien być pokrojony w paseczki ani za cienkie ani za szerokie. Cienkie szybko się spalą a za grube będą surowe. Każdemu trzeba dogodzić... Wszystkie składniki kładę na lekko rozgrzaną patelnie grillową. Chorizo i pomidory puszczają soki:) pachnie.... zwłaszcza czosnkiem. Po jakimś czasie, właściwie na koniec dorzucam listki natki pietruszki.


Zdejmuję wszystko z patelni. Zostało tam dużo pysznych rzeczy: tłuszczyk z Chorizo, sok z pomidorów, smak papryki i zapach czosnku. Kładę na patelnie kromki ciabatty aby wszystko co możliwe wsiąknęło w pieczywo. 
Na "mokrych" kromkach układam ciepłe miękkie plastry pomidorów, grillowane, lekko poskręcane Chiorizo, paski papryki i uprażony w tłuszczyku czosnek.  Na koniec trochę soli i listki świeżej natki pietruszki - ile kto lubi. Ja lubię dużo:)

Mike dla Ciebie muzyka taka!!!




smacznego

*





1 komentarz:

  1. Zachęcam do spróbowania tej kanapki. Ta ekskluzywna wersja kanapki świetnie nadaje się na śniadanie, do której dodaje dip ketchupowy (majonez plus ketchup łagodny Pińczów), szczerze powiedziawszy poezja smaków. tym sposobem kanapka syta, choć kaloryczna. Ale wszystko jest dla ludzi, dlatego polecam :)

    OdpowiedzUsuń