czwartek, 18 kwietnia 2013

kanapka # 60

1.   chleb żytni z bakaliami
2.   masło orzechowe
3.   gęsty grecki jogurt
4.   płatki kokosowe
5.   suszona czarna porzeczka
6.   żurawina liofilizowana
7.   chili



Kanapka # 60 jest dla mojego barat! Już raz pojawiła się kanapka na the byku dla niego, ale wtedy jadł jeszcze ryby. To był nr.7 z łososiem... Teraz ryb też już nie jada. Pozostaje coraz mniej do zaproponowania, ale!!! damy radę:)

Kanapka słodko - ostro - kwaśna i taka lekko "tępa" w smaku przez masło orzechowe.
Bardzo prosta do przygotowania. Jedyne co pewnie ciut zaskakujące to chili. Rozcieram je na gładki pył w moździerzu i posypuję nim - tyko trochę - pieczywo zanim posmaruje go masłem orzechowym. Ostry smak chili przełamuje słodycz bakalii. Płatki kokosowe prażę lekko na patelni, są przepyszne. Smaruję kromkę masłem orzechowym i gdzieniegdzie odrobiną kwaśnego gęstego jak śmietana  jogurtu greckiego. Teraz czas na owoce!! Suszona czarna porzeczka jest słoooodka, prażone płatki kokosowe lekko oleiste a liofilizowana żurawina, cóż... kwaśnawa i lekka. Pierwszy raz w życiu widzę i jem w ten sposób spreparowane owoce - totalne:) i do tego są takie ładne! 


Słodycz kanapki wzmacniają również bakalie w pieczywie: morele i śliwki. Taki chleb z samym masłem jest już godny podania na talerzu!

Edwin jest mentalnym surferem! Przeżył długą zimę, ale myślami był ciągle na fali gdzieś w Kalifornii pewnie. Nie je mięsa, nie je ryb od niedawna, więc kanapka # 60 jest dla niego idealna! Nie wiem co z jogurtem w sumie? może też wykluczył go już ze swojego jadłospisu...

Letni, stary przebój for brada "Sunshine regge" by Laid Back

http://www.youtube.com/watch?v=mPjIC0TRstY 





























smacznego

*

6 komentarzy: