piątek, 2 sierpnia 2013

kanapka # 88

  1.   chleb razowy pełnoziarnisty
  2.   cebula cukrowa
  3.   natka pietruszki
  4.   orzechy laskowe
  5.   pestki dyni
  6.   cpestki słonecznika
  7.   ser dojrzewający
  8.   masło
  9.   sól & pieprz



Kanapka # 88 jest baaardzo zdrowa i wcale, w brew pozorom nie cebulowa. To takie coś z niczego, bo cebula zazwyczaj w domu jest ...! No może o orzechy trzeba zadbać, bo ja np. zawsze je wyjadam i ciągle mi ich brak:) Kanapkę # 88 dedykuję Marcinkowi ze względu na numer. To finalnie 7. Jest szczęśliwa!!! A jemu szczęście teraz bardzo potrzebne!!!!!

Kanapka # 88 jest też szybka i prosta do zrobienia, ale bez ognia się nie obejdzie.
Kroję cebulę w średniej szerokości talarki i układam na rozgrzanej patelni grillowej. Cebula sama w sobie ma dość ostry, specyficzny znany nam smak. Często rezygnujemy z niej również ze względu na zapach. Szkoda, bo to bardzo zdrowe warzywo!!   Poddana obróbce termicznej ulega 100% metamorfozie. Robi się słodka:) A cebula cukrowa to już w ogóle:) Takiej też użyłam do kanapki # 88.
Rozgrzewam patelnię grillową, po czym zmniejszam ogień do minimum. Chcę aby talarki oprócz tego że się pięknie ugrillują, w wydłużonym czasie trochę się również poddusiły. Po jakichś +/- 7 minutach przekładam każdy na drugą stronę. Na białych krążkach widać piękne ciemne paski - piętno patelni:)
Na palniku obok rozgrzewam 2 patelnię. Wrzucam na nią wszystkie orzechy, których użyję do tej kanapki - możecie wybrać swoje ulubione - nie ma znaczenia:) Robię z nich orzechowe granoli - czyli praże. Uwaga aby ich nie spalić! robią się wówczas gorzkie, nie do zjedzenia.
Kromkę razowego chleba smaruję masłem, jeśli lubicie może być grubo!

Natkę pietruszki myję pod bieżącą woda i obrywam co ładniejsze listki. Obrzucam nimi pajdę chleba i posypuję szczyptą soli.
Krążki cukrowej cebuli lekko uduszone wyglądają jak zebra - o to chodziło! Układam je na kromce z masłem, które pod wpływem ciepła uroczo się rozpuszcza. 
Ciepło patelni wytrąca z cebuli ostry smak i zamienia ją w słodkawy smakołyk. Całość posypuję uprażonymi orzechami i startym dojrzewającym serem. Szczypta soli, 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu - koniec:)

Marcin na pewno będzie Ci to smakowało! Spróbujesz jak wrócisz, a piosenka ... też Ci się spodoba "What's Going On" by Marvin Gaye

http://www.youtube.com/watch?v=y-5c5o85SGo

smacznego

*

1 komentarz: