wtorek, 25 marca 2014

kanapka # 118

 1. chleb żytni z rodzynkami i orzechami włoskimi
 2. masło
 3. stek z tuńczyka w puszce
 4. majonez
 5. kapary
 6. ziarenka czarnego pieprzu
 7. listki bazylii



Kanapka # 118 to inspiracja słynnym włoskim daniem VITELLO TONNATO. Cienkie plastry schabu + sos tuńczykowy. Zawsze fascynował mnie ów sos! Wykorzystałam połowę dania i przełożyłam go na potrzeby The Byka - czyli sos z tuńczyka na kanapkę!!!


Kupiłam stek z tuńczyka w wodzie źródlanej - puszka. Majonez i kapary - wszystko czego potrzebujemy. Użyłam jeden z prostszych przepisów z internetu.
Przygotowanie jest szybkie i nieskomplikowane.
Stek z Tuńczyka dobrze odsączam aby rzeczywiście zostało same suche mięso z ryby.
Podobnie odsączam z sosu kapary. Im mniej płynów tym lepiej, ponieważ powstała masa nie powinna być za rzadka.
Odsączone składniki łączę z majonezem i pieprzem. 
Ziarenka czarnego pieprzu miażdżę w moździerzu. W/g mojej teorii smaku pieprz jest wówczas bardziej ostry i smakuje inaczej niż ten mielony nawet na grubo.
Wszystkie składniki dobrze miksuję w malakserze. Sos tuńczykowy gotowy.



Kromki żytniego chleba z rodzynkami i orzechami smaruję grubo masłem. Słodkie rodzynki i cierpkie orzechy włoskie z chleba ciekawie przełamują smak majonezowego sosu z tuńczyka. Kapary nie wyczuwalne konkretnie dodają jeszcze innego aspektu. No i ten zmiażdżony pieprz...
Na masło rzucam porwane listki bazylii. Taka kanapka jest już godna zjedzenia:)
Polewam ją sosem tuńczykowym. Na koniec można wszystko skropić dosłownie kilkoma kroplami cytryny.
Sól - jeśli lubicie możecie jej użyć. Dla mnie słone są już kapary i majonez wiec z soli rezygnuję.



VITELLO TONNATO bez vitello:)) całkiem niezła propozycja. Szybka kanapka na śniadanie a może na lunch:)
Im gęstszy sos tym lepiej. Liście bazylii lub innych ziół dodadzą kanapce wiosennej świeżości:)

Kanapka rodem z Italii a do niej klasyka z Sanremo 1983 - "L'Italiano" by Toto Cutugno

https://www.youtube.com/watch?v=zRDVQT_MT-o 


 
smacznego

*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz