2. masło
3. stek z tuńczyka w puszce
4. majonez
5. kapary
6. ziarenka czarnego pieprzu
7. listki bazylii
Kanapka # 118 to inspiracja słynnym włoskim daniem VITELLO TONNATO. Cienkie plastry schabu + sos tuńczykowy. Zawsze fascynował mnie ów sos! Wykorzystałam połowę dania i przełożyłam go na potrzeby The Byka - czyli sos z tuńczyka na kanapkę!!!
Kupiłam stek z tuńczyka w wodzie źródlanej - puszka. Majonez i kapary - wszystko czego potrzebujemy. Użyłam jeden z prostszych przepisów z internetu.
Przygotowanie jest szybkie i nieskomplikowane.
Stek z Tuńczyka dobrze odsączam aby rzeczywiście zostało same suche mięso z ryby.
Podobnie odsączam z sosu kapary. Im mniej płynów tym lepiej, ponieważ powstała masa nie powinna być za rzadka.
Odsączone składniki łączę z majonezem i pieprzem.
Ziarenka czarnego pieprzu miażdżę w moździerzu. W/g mojej teorii smaku pieprz jest wówczas bardziej ostry i smakuje inaczej niż ten mielony nawet na grubo.
Wszystkie składniki dobrze miksuję w malakserze. Sos tuńczykowy gotowy.
Kromki żytniego chleba z rodzynkami i orzechami smaruję grubo masłem. Słodkie rodzynki i cierpkie orzechy włoskie z chleba ciekawie przełamują smak majonezowego sosu z tuńczyka. Kapary nie wyczuwalne konkretnie dodają jeszcze innego aspektu. No i ten zmiażdżony pieprz...
Na masło rzucam porwane listki bazylii. Taka kanapka jest już godna zjedzenia:)
Polewam ją sosem tuńczykowym. Na koniec można wszystko skropić dosłownie kilkoma kroplami cytryny.
Sól - jeśli lubicie możecie jej użyć. Dla mnie słone są już kapary i majonez wiec z soli rezygnuję.
VITELLO TONNATO bez vitello:)) całkiem niezła propozycja. Szybka kanapka na śniadanie a może na lunch:)
Im gęstszy sos tym lepiej. Liście bazylii lub innych ziół dodadzą kanapce wiosennej świeżości:)
Kanapka rodem z Italii a do niej klasyka z Sanremo 1983 - "L'Italiano" by Toto Cutugno
https://www.youtube.com/watch?v=zRDVQT_MT-o
smacznego
*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz