2. plastry boczku
3. jajka
4. awokado
5. majonez
6. listki świeżego tymianku
7. sól&pieprz
Kanapka # 120 z sunny side up! zapowiedź świąt! Jajka przez cały tydzień!
Dzisiaj z awokado, gdzieś widziałam coś podobnego:) Tymianek i boczek dodałam sama.
Obrywam z gałązek listki tymianku, są malutkie i pachnące. Łączę je z majonezem. Dodaję grubo zmielony pieprz.
Długie plastry boczku przekrawam na 3 części, tak aby miały długość przekrojonej kajzerki.
Układam je na patelni grillowej i na małym ogniu podsmażam we własnym tłuszczu. Po chwili zaczynają falować i skwierczeć:)
W tym samym czasie na małej patelni obok robię na odrobinie masła jajko sadzone.
W zapasie mam przygotowane 2 jajko na wypadek gdyby pierwsza próba się nie powiodła:)
Gotowy boczek przekładam na talerz a na patelnie gdzie zostało duuużo tłuszczu kładę przekrojoną na 2 połówki bułkę. Pieczywo grilluje się a tłuszcz z boczku delikatnie w nie wsiąka, daje to dodatkowy walor smakowy.
Długie plastry boczku przekrawam na 3 części, tak aby miały długość przekrojonej kajzerki.
Układam je na patelni grillowej i na małym ogniu podsmażam we własnym tłuszczu. Po chwili zaczynają falować i skwierczeć:)
W tym samym czasie na małej patelni obok robię na odrobinie masła jajko sadzone.
W zapasie mam przygotowane 2 jajko na wypadek gdyby pierwsza próba się nie powiodła:)
Gotowy boczek przekładam na talerz a na patelnie gdzie zostało duuużo tłuszczu kładę przekrojoną na 2 połówki bułkę. Pieczywo grilluje się a tłuszcz z boczku delikatnie w nie wsiąka, daje to dodatkowy walor smakowy.
Czas na awokado.
Przekrawam owoc na pół, usuwam pestkę wbijając w nią nóż. Z jednej połówki odkrawam plaster szerokości +/- 1 cm. Usuwam skórkę. W miejsce po pestce idealnie mieści się żółtko jajka:)
Połówki bułki smaruję majonezem tymiankowym, na to układam obficie plastry boczku, na nie szeroką szpatułką delikatnie przekładam z patelni jajko sadzone - tak aby pozostało w całości. Na koniec plaster awokado. Żółtko powinno zmieścić się tam gdzie wcześniej była pestka:)
Przekrawam owoc na pół, usuwam pestkę wbijając w nią nóż. Z jednej połówki odkrawam plaster szerokości +/- 1 cm. Usuwam skórkę. W miejsce po pestce idealnie mieści się żółtko jajka:)
Połówki bułki smaruję majonezem tymiankowym, na to układam obficie plastry boczku, na nie szeroką szpatułką delikatnie przekładam z patelni jajko sadzone - tak aby pozostało w całości. Na koniec plaster awokado. Żółtko powinno zmieścić się tam gdzie wcześniej była pestka:)
Pieprz i sól na koniec, kilka listków tymianku dla smaku i ozdoby.
Kanapka najlepiej smakuje na ciepło!
Dla kanapki # 120 a właściwie dla jajka sadzonego utwór "Sunny" by Boney M.
https://www.youtube.com/watch?v=yD8DcgpLp_w
Kanapka najlepiej smakuje na ciepło!
Dla kanapki # 120 a właściwie dla jajka sadzonego utwór "Sunny" by Boney M.
https://www.youtube.com/watch?v=yD8DcgpLp_w
smacznego
*
Ostatnie zdjęcie mnie całkowicie przekonuje choć awokado szczerze nie znoszę.
OdpowiedzUsuńWspaniałych świąt.. przy kanapkach oczywiście :)
swieta byly cudne, tez kiegys ne lubilam avokado...:))
UsuńTrafiłam na twój blog przez przypadek i od razu strasznie mi się tu spodobało. Przepyszne jedzonko i piękne zdjęcia, aż się głodna zrobiłam :-D
OdpowiedzUsuńo to chodzi:))))
Usuń