wtorek, 1 kwietnia 2014

kanapka # 119

 1. ogonki raków
 2. pomidory całe z puszki
 3. cebula
 4. kilka kropli oleju sezamowego
 5. chili
 6. czarnuszka
 7. listki kolendry
 8. chleb żytni



Kanapka # 119 to inspiracja, którą zaczerpnęłam z podróży do Berlina. Jadłam tam ośmiorniczki w sosie pomidorowym z ciepłymi oliwkami na ostro. Smak idealny, zwłaszcza zaskoczyły mnie te ciepłe oliwki. 

Zmieniłam główny składnik ośmiorniczki na ogonki raków. Raka jeszcze tutaj nie było:)
Potrzebna będzie patelnia a nawet 2!
Kroję niedużą cebulę na w drobną kostkę. Lekko podsmażam ją na patelni na oleju sezamowym. Do cebuli dorzucam odsączone kawałki pomidora, pokrojone oliwki i raki nieboraki. Na patelni obok prażę czarnuszkę. Posypuję nią pomidorowy sos i doprawiam ostrymi płatkami chili. Zmniejszam ogień i wszystko duszę razem koło 7 mni. Jeśli sos jest za gęsty można dolać trochę soku pomidorowego z puszki.  

Kromkę chleba kroję na podłużne paski i grilluję z obu stron. Sos pomidorowo rakowy na ostro gotowy. Wyśmienicie smakują ciepłe oliwki. Czarnuszka,  olej sezamowy i chili nadają specyficznego smaku. Kocham każdy z tych smaków z osobna i razem również:)
Kanapkę można jeść na ciepło, ale jak sos już ostygnie też smakuje pysznie.
Dla dodania świeżości i egzotyki wszystko na koniec posypuję listkami świeżej kolendry.

Berlińska kanapka na The Byku + berlińska muzyka "Song Of Los" by Apparat

https://www.youtube.com/watch?v=kDyk8ouEfSQ&list=PLF3B2433B7ADDE3C2

























smacznego

*

1 komentarz:

  1. Ogonki tych raków, jako całkowicie niejadalne, zostały dawno wyrzucone. Na zdjęciu (i kanapkach) są szyjki czyli odwłoki raków, już obrane z pancerzyków i drobnych wnętrzności.

    OdpowiedzUsuń