wtorek, 20 maja 2014

kanapka # 122

 1. chleb razowy
 2. botwinka
 3. rzodkiewki
 4. kwiaty stokrotki
 5. oliwa
 6. sos balsamico
 7. listki świeżej melisy
 8. siemię lniane
 9. pieprz prażony
10. sól




Kanapka # 122 - po prawie miesięcznej przerwie wracamy do kuchni. Wiosna - uczta nowalijkowa z udziałem kwiatów:) Smacznie i ładnie!
Nr 122 to pytanie - jak smakują stokrotki?





Botwinka zazwyczaj kojarzy nam się z chłodnikiem. Ja od jakiegoś już czasu wykorzystuję liście botwiny do sałatki, stąd dzisiejsza propozycja kanapkowa:)
Nastawiam garnek z wodą w której gotuję młode buraki, po jakimś czasie ( około 30 min.) nakładam na garnek naczynie do gotowania na parze. Wkładam do niego liście, są tak młode i delikatne, że potrzebują kolo 5,7 min aby były gotowe.
Na patelni prażę siemię lniane. To moje ostatnie odkrycie. Smakuje wyśmienicie - orzechowo. Po siemieniu czas na pieprz, prażony pachnie jak kadzidło.
Kromki chleba smaruję oliwą i sosem balsamico. Buraki i rzodkiewki kroję na plastry.
Liście botwiny można również pokroić na paski - łatwiej wtedy jeść kanapkę. Czerwone pędy absolutnie zostawiam!
Wszystko po kolei układam na pieczywie: plastry młodego buraka, liście botwiny, plastry rzodkiewki. Na to rzucam umyte kwiaty stokrotek, listki melisy. Na koniec obsypuję kanapkę prażonym siemieniem lnianym, prażonymi ziarenkami pieprzu i solą. Kilka kropli oliwy i kwiatowe śniadanie gotowe!




Jeśli ktoś unika pieczywa, może dzisiejszą propozycję potraktować jako sałatkę!

A jak smakują stokrotki? Płatki są delikatnie słodkie a żółte środki mają smak ziół. Pierwsza prawdziwa wiosenna kanapka, ze stokrotkami z parku. Chyba nie można ich nigdzie kupić, trzeba je zebrać przed śniadaniem:)

Song for nr 122 " Imagine" by John Lennon

https://www.youtube.com/watch?v=XLgYAHHkPFs






smacznego

*

2 komentarze:

  1. nie miałam pojęcia, że stokrotki są jadalne! ale odkrycie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. sa :) i to naprawde smaczne, w najblizszym czasie bedzie jeszcze kilka kwiatkow, ktore pewnie tez zaskocza...:)))

    OdpowiedzUsuń