2. botwinka
3. rzodkiewki
4. kwiaty stokrotki
5. oliwa
6. sos balsamico
7. listki świeżej melisy
8. siemię lniane
9. pieprz prażony
10. sól
Kanapka # 122 - po prawie miesięcznej przerwie wracamy do kuchni. Wiosna - uczta nowalijkowa z udziałem kwiatów:) Smacznie i ładnie!
Nr 122 to pytanie - jak smakują stokrotki?
Nastawiam garnek z wodą w której gotuję młode buraki, po jakimś czasie ( około 30 min.) nakładam na garnek naczynie do gotowania na parze. Wkładam do niego liście, są tak młode i delikatne, że potrzebują kolo 5,7 min aby były gotowe.
Na patelni prażę siemię lniane. To moje ostatnie odkrycie. Smakuje wyśmienicie - orzechowo. Po siemieniu czas na pieprz, prażony pachnie jak kadzidło.
Kromki chleba smaruję oliwą i sosem balsamico. Buraki i rzodkiewki kroję na plastry.
Liście botwiny można również pokroić na paski - łatwiej wtedy jeść kanapkę. Czerwone pędy absolutnie zostawiam!
Wszystko po kolei układam na pieczywie: plastry młodego buraka, liście botwiny, plastry rzodkiewki. Na to rzucam umyte kwiaty stokrotek, listki melisy. Na koniec obsypuję kanapkę prażonym siemieniem lnianym, prażonymi ziarenkami pieprzu i solą. Kilka kropli oliwy i kwiatowe śniadanie gotowe!
A jak smakują stokrotki? Płatki są delikatnie słodkie a żółte środki mają smak ziół. Pierwsza prawdziwa wiosenna kanapka, ze stokrotkami z parku. Chyba nie można ich nigdzie kupić, trzeba je zebrać przed śniadaniem:)
Song for nr 122 " Imagine" by John Lennon
https://www.youtube.com/watch?v=XLgYAHHkPFs
smacznego
*
nie miałam pojęcia, że stokrotki są jadalne! ale odkrycie :D
OdpowiedzUsuńsa :) i to naprawde smaczne, w najblizszym czasie bedzie jeszcze kilka kwiatkow, ktore pewnie tez zaskocza...:)))
OdpowiedzUsuń