wtorek, 18 września 2012

kanapka # 5

1. chleb żytni z żurawiną 
2. oliwa
3. papryka
4. czosnek
5. sól
6. cytryna

Do tej kanapki najlepszy będzie chleb razowy, może być nawet lekko czerstwy a papryki powinny być podłużne - łatwo będzie wówczas zrobić z nimi to co chcemy.


Paprykę grilluje w piekarniku do momentu aż lekko przypieczona skórka zacznie odstawać a sama papryka zrobi się miękka. To jest +/- 20 min. w piekarniku na 200 C. Po wyjęciu obieram paprykę ze skórki (na tyle na ile jest to możliwe) i przekrawam ją wzdłuż. Zostawiam pestki bo bardzo je lubię, ale można je usunąć podobnie jak ogonek. Kroje drobno czosnek ...i właściwie gotowe. Na kromkach chleba układam obraną ze skórki paprykę, posypuje czosnkiem i sola, polewam oliwą i delikatnie skrapiam cytryną. 



        smacznego

*

1 komentarz: