środa, 26 września 2012

kanapka # 8


1. rogalik croissant
2. ser typu brie
3. gruszka
4. suszone daktyle
5. mięta
6. pieprz młotkowany
7. oliwa

Kanapka # 8 to pomysł Olivki. Usłyszałam 2 słowa: gruszka i mięta - resztę dodałam sama...
Wyjmuję z daktyli pestki i suszone owoce tnę nożyczkami na kawałki. Następnie miksuję je dolewając powoli oliwy tak aby pasta nabrała lekko mazistej konsystencji. Podczas miksowania dodaję również pieprz młotkowany (każdy dodaje go według potrzeby)




Croissant przekrawam na dwie połówki. Każdą smaruję pastą z daktyli, układam plastry sera brie i cienkie kawałki dojrzałej gruszki. Kanapkę dekoruję świeżą miętą, która smakowo pięknie komponyje się z daktylami, serem i gruszką. Na koniec wszystko można polać odrobiną oliwy.



smacznego
                                                                         

                                                                             *

                                                                         
                                                         

2 komentarze:

  1. Moja ukochana kompozycja smakowa! :) Uwielbiam croissanty na wytrawnie :) Chętnie zjadłabym teraz na śniadanie jednego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, tak, tak ! Zdecydowanie boska kompozycja smaków : )

    OdpowiedzUsuń