2. mozzarella
3. pomidor
4. czerwona cebula
5. groszek zielony
6. natka pietruszki
7. orzeszki pinii
8. oliwa z oliwek
9. sos balsamiczny
10. sól&pieprz
Włoskie Caprese lekko zmodyfikowane. Słoneczna kanapka na wiosenno/letnią melancholię, która pojawia się nie wiadomo skąd. Niektórzy nazywają to również przesileniem:) A tak z innej jeszcze strony to śniadaniowy uśmiech dla Marcinka:)
Przygotowanie kanapki # 69 jest bardzo proste. Są dwa momenty może nie trudniejsze ale bardziej konkretnie niż położenie mozzarelli na ciabattę np.:)
Pesto z natki pietruszki i podsmażany zielony groszek.
Pesto: Myję pęczek natki, tnę na 5,6 części i wkładam do miksera. Obieram kilka ząbków czosnku - ile kto lubi. Ja na pęczek natki zużyłam 4 ząbki. Wsypuję garść orzechów pinii - oryginalnie po włosku:). Śmiało można zastąpić je pestkami słonecznika, orzechami włoskimi itp. Dolewam oliwę z oliwek, dodaję sól - miksuję wszystko razem długo! Jeśli pesto jest za gęste dolewam w miedzy czasie jeszcze trochę oliwy.
Zielony groszek: Najlepiej użyć świeży albo mrożony (ja tym razem użyłam groszek z puszki - w ostateczności też można...) Gotujemy go, po czym wrzucamy na gorącą patelnie z dosłownie odrobiną oliwy. Skórka robi się gdzieniegdzie brązowa. Można go lekko posypać płatkami chili. Tak przygotowany groszek jest dla mnie bardzo zabawny a do tego przepyszny.
Pesto z natki pietruszki i podsmażany zielony groszek.
Pesto: Myję pęczek natki, tnę na 5,6 części i wkładam do miksera. Obieram kilka ząbków czosnku - ile kto lubi. Ja na pęczek natki zużyłam 4 ząbki. Wsypuję garść orzechów pinii - oryginalnie po włosku:). Śmiało można zastąpić je pestkami słonecznika, orzechami włoskimi itp. Dolewam oliwę z oliwek, dodaję sól - miksuję wszystko razem długo! Jeśli pesto jest za gęste dolewam w miedzy czasie jeszcze trochę oliwy.
Zielony groszek: Najlepiej użyć świeży albo mrożony (ja tym razem użyłam groszek z puszki - w ostateczności też można...) Gotujemy go, po czym wrzucamy na gorącą patelnie z dosłownie odrobiną oliwy. Skórka robi się gdzieniegdzie brązowa. Można go lekko posypać płatkami chili. Tak przygotowany groszek jest dla mnie bardzo zabawny a do tego przepyszny.
Cała reszta to łatwizna:)
Polewam włoską kanapkę pietruszkowym pesto i gęstym sosem balsamicznym. Podrzucam gdzieniegdzie groszek. Jeszcze trochę soli gruboziarnistej i pieprz świeżo zmielony. Słońce z Italii gotowe:)))
Aby uśmiech pełen energii zarażającej ludzi do okola, pasja i wszytko co za tym idzie wróciły niebawem z wakacji a letnia melancholia zregenerowała wszystkie siły:) Marcinku dla Ciebie ode mnie utwór " Revelry " by kings of leon.
http://www.youtube.com/watch?v=-sA85wMC16A
Przekrawam ciabattę na pół. Polewam kromki odrobiną oliwy i posypuję szczyptą soli. Kładę plastry pomidora na nie plastry Mozzarelli i krążki cebuli.
Polewam włoską kanapkę pietruszkowym pesto i gęstym sosem balsamicznym. Podrzucam gdzieniegdzie groszek. Jeszcze trochę soli gruboziarnistej i pieprz świeżo zmielony. Słońce z Italii gotowe:)))
Aby uśmiech pełen energii zarażającej ludzi do okola, pasja i wszytko co za tym idzie wróciły niebawem z wakacji a letnia melancholia zregenerowała wszystkie siły:) Marcinku dla Ciebie ode mnie utwór " Revelry " by kings of leon.
http://www.youtube.com/watch?v=-sA85wMC16A
smacznego
*
taką poproszę, mogę być Marcinkiem?
OdpowiedzUsuńOdpływam. :)
OdpowiedzUsuńZałóż jakąś kanapkarnię (?) czy coś ;)))) BOSKIE!
OdpowiedzUsuńSą plany....
Usuńo to to, podpisuję się pod sugeracją better-choice ;)
Usuńsuper pomysły...
ten groszek!!
Piękna kanapka !!! ten zielony sosik jak akwarela...
OdpowiedzUsuń