środa, 11 grudnia 2013

kanapka # 111

  1. kawałek surowego łososia
  2. roszponka
  3. korzeń chrzanu
  4. rzodkiewki typu "tytan"
  6. czarny sezam
  7. serek Philadelphia
  8. listki świeżego oregano
  9. 2 krople oleju sezamowego
10. papier ryżowy


Łosoś, Łosoś i jeszcze raz łosoś!! i tylko łosoś! to życzenie kanapkowe Pawła artysty, który szkoli mnie w sztuce od czasu do czasu a przede wszystkim baaardzo bawi. Rzeczywiście ta ryba, której już kolejny raz nazwy nie będę wymieniać, przynajmniej w tym akapicie to jego ulubiona potrawa, bo ciągle opowiada, że ktoś zrobił tą rybę przepysznie, a tata to jeszcze lepiej ....itp. itd.
Kanapka # 111!!!! dla Pawła!!!! ....jaki ładny numer :)

W sobotę byłam w Falenicy... bazar zapada w sen zimowy. Coraz mniej straganów, zimno, wiatr, Pana Ziółko już nie było... :(
ale! mimo takich warunków znalazłam coś o czego istnieniu nawet nie wiedziałam - rzodkiewkę TYTAN!  2.80 za szt. wielka jak jabłko, chrupka, i wcale nie ostra, wręcz przeciwnie, baaardzo łagodna w smaku. Naprawdę to była niespodzianka w ten zimowy poranek, do łososia pasuje idealnie!!! sama bym tego nie wymyśliła.

Papier ryżowy moczę w misce z ciepłą wodą. Trzeba mieć minimalną wprawę w wykonywaniu tej czynności. Jak zrobicie to 1 raz, będziecie wiedzieć o czym mówię:)
Ryżowy płatek delikatnie przenoszę na talerz i po koleiwszystkie układam na nim wszystkie składniki:

1. smaruję płatek serkiem, robię to palcami ponieważ nożem przez to, że jest mokry to bardzo trudne
2. rzucam na serek 2 krople oleju sezamowego, bez znaczenia gdzie
3. posypuję prażonym czarnym sezamem
4. posypuję liśćmi roszponki
5. układam paski rzodkiewki TYTAN
6. posypuję wiórami chrzanu, który ucieram na tarce do parmezanu
7. pora na plastry podpiekanego z 1 strony sashimi  z łososia
8. ostatnia czynność - listki świeżego oregano

Koło ryżowe ze wszystkimi pysznościami roluję i powstaje -  Spring Roll

2 słowa o łososiu. Kawałek +/- 200g. tnę bardzo ostrym nożem na cienkie plastry wzdłuż. Rozgrzewam patelnie to maximum i wrzucam plastry łososia dosłownie na 1min. tak aby lekko się przysmażył na własnym tłuszczu - tylko 1 strona.

Spring Roll dla Pawła i każdego kto lubi łososia jest bardzo delikatny w smaku i strukturze. 
To co najfajniejsze w tym pomyśle na "kanapkę" to to, że można do środka włożyć wszystko co chcemy i zawinąć:) Uwaga! papier ryżowy jest przepyszny ale również bardzo delikatny, łatwo się drze:)

Pawełku mam nadzieję że wiesz  jak to smakuje:) do tej sztuki łososia kawał dobrej muzyki  "Wake Me Up Before You Go-Go" by Wham:))))))


 




smacznego

*

1 komentarz: