wtorek, 3 czerwca 2014

kanapka # 123

  1. klasyczna bagietka
  2. plastry schabu
  3. truskawki
  4. masło
  5. migdały
  6. sos balsamico
  7. oliwa z pestek dyni
  8. listki świeżej mięty
  9. sól
10. chili





Kanapka # 123 - śniadanie po francusku z bagietką w roli głównej, która pachnie jeszcze piekarnią. Inspiracją były 
jednak truskawki - hit majowych straganów.


Truskawki myję i odrywam szypułki. Wkładam do blendera i miksuję na mus. Część używam do sosu a część zjadam ze smakiem:)
Pół szklaneczki musu truskawkowego doprawiam 2 łyżeczkami sosu balsamico, 1 łyżeczką oliwy z pestek dyni. Dla wzmocnienia smaku dorzucam szczyptę soli i szczyptę lub więcej chili. Powstaje naprawdę interesujący w smaku, lekko ostrawy mus truskawkowy. Wszystko zamyka aromat malutkich listków świeżej mięty. Proporcje składników w/g uznania, do tzw. smaku:)
Powstały mix pasuje do schabu, który kładę na patelni grillowej. Dzięki takiej obróbce kanapka # 123 nie będzie z zimną wędliną a z cieniutkimi plasterkami mięsa na ciepło. Ale to za moment:)

Jeszcze jeden element smakowy - masło migdałowe. 
Rozdrabniam w moździeżu migdały na drobną masę, dokładam do niej masło i cierpliwie razem łączę. 
Takie masło samo świetnie smakuje ze świeżą bagietką. Można kanapkę posypać lekko solą i chili albo miodem. Albo wręcz wszystkim:)
Kromki bułki smaruję masłem migdałowym, układam na nim ciepłe plastry grillowanego schabu (po kilka), masło delikatnie się rozpływa.
Wszystko polewam musem truskawkowym na ostro i dekoruje najmniejszymi listkami mięty prosto z doniczki.
  
Kanapka # 123 - śniadanie trochę po francusku... dzięki pachnącej bagietce. Reszta to już kombinacja na temat truskawek, które wszyscy kochają:)

Jak po francusku to do końca "Baby I'm A Fool" by Melody Gardot. Niby Amerykanka a piosenka jest taaaka francuska:)

https://www.youtube.com/watch?v=_qphknagXqA&list=AL94UKMTqg-9B7oY2qi4Fy6EOuXQiGQdQ-&index=1



smacznego

*

2 komentarze:

  1. Migdały, masło, schab, truskawki... żywię uczucie do kanapki #123 :)

    OdpowiedzUsuń