niedziela, 10 marca 2013

kanapka # 50

1.   bagietka na mące razowej
2.   kiełbasa krakowska
3.   serek typu brie
4.   listki świeżego majeranku
5.   pomidory cherry
6.   kiełki lucerny
7.   masło
8.   musztarda


HURA !!! jesteśmy na półmetku !!! 50'ta kanapka !!! kolejnych 50 przed nami...

Kanapka # 50 jest bardzo męska i jest dla Tomka. Chłopak pracuje na kopalni a wygląda jak kanadyjski drwal. Idealny model dla firmy z męską odzieżą, która specjalizuje się w produkcji flanelowych koszul w kratę.
Broda, długie włosy i ogromny apetyt na nowe smaki:)



Kanapka # 50 to wariacja na temat najpopularniejszej w Polsce kiełbasy - KIEŁBASY KRAKOWSKIEJ:) rzucam ją na grill !!!

Sprawa jest prosta ale po koleii:
 - 1'szy plaster kiełbasy krakowskiej smaruję musztardą, to co zostaje na nożu oblizuję ze smakiem bo uwielbiam musztardę...
Plaster powinien być odpowiednio gruby. Jeśli plasterki są cienkie, a często tak są teraz w sklepach krojone, można wziąć 2, 3, 4...- jako jeden.

 - na 1'szy plaster krakowskiej kładę plaster sera - ten z koleii nie bardzo gruby bo jego zadanie to  ładnie się roztopić. Na serek rzucam kilka świeżych listków majeraneku. Może być to każde inne zioło, które lubicie, świeże lub suszone: rozmaryn, lubczyk, tymianek... 

 - czas na 2 plaster kiełbasy krakowskie,j który kładę na ser. Również smaruję go od środka musztardą.

To co powstało - swego rodzaju przekładaniec, związuję dratwą kuchenna aby wszystko trzymało się razem. 
"Krakowskie paczuszki" kładę na patelni grillowej, obok układam przekrojone na pół mini pomidorki.



Kiełbasa zaczyna się rumienić, serek zaczyna płynąć. W odpowiednim momencie pzekładam paczuszki na 2 stronę. Kiedy są już gotowe uwalniam je z kuchennej drawty, ktora już nie jest mi potrzebna.
Kromki smaruję masłem, kładę na nich delikatne kiełki lucerny, ciepłe pomidorki i moje "krakowskie paczuszki"

Kanapka # 50 to męskie śniadanie na ciepło:)

w tle - Tomek z dedykacją specjalnie dla Ciebie - "Hunger Strike" by Temple of the Dog

http://www.youtube.com/watch?v=VUb450Alpps



 smacznego

*

4 komentarze: