poniedziałek, 4 marca 2013

kanapka # 48

1.   chleb pełnoziarnisty na zakwasie
2.   jajka
3.   seler
4.   orzechy włoskie
5.   żurawina
6.   kolorowy pieprz
7.   oliwa z oliwek
8.   kilka kropli cytryny
9.   sól


Kanapkę # 48 dedykuję Magdzie, która kocha jajka! Zresztą...chyba wszyscy je kochamy !!! Dla tego jajka już poraz któryś, inaczej niż je znamy...
Gotuję jajka na twardo, mogą być ugotowane również na tzw. śliwkę - jak kto woli:)
Seler obieram i "kroję" nożem japońskim na cienkie paseczki, orzechy włoskie lekko zgniatam na tyle aby cały czas można było czuć je w kawałku. W moździerzu ucieram ziarenka kolorowego pieprzu 
Ugotowane jajko kładę na kromce chleba i nieregularnie rozgniatam je widelcem, mieszam z paseczkami selera, orzechami i żurawiną. Jestem przekonana że taki "jajeczny bałagan" zupełnie inaczej smakuje niż jajko na twardo pokrojone w krążki:) Wszystko polewam oliwą, skrapiam odrobiną cytryny i posypuje świeżym pieprzem. 
Szczypta soli:)
Chyba przez ten "harmider" na kromce chleba i cieknącą oliwę kanapka # 48 kojarzy mi się bardzo włosko!!!

Aby wzmocnić ten klimat dla Magdy, która ma zresztą włoskiego narzeczonego Marco - prosto z Sanremo 1984 "Ci Sera" by Al Bano & Romina Power

http://www.youtube.com/watch?v=qKe4zSbeO1A 




 smacznego

*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz