czwartek, 18 października 2012

kanapka # 16


1.   chleb pełnoziarnisty "liliput"
2.   pierś z kurczaka
3.   cytryna
4.   świeże oregano
5.   papryka czerwona
6.   czosnek
7.   oliwa
8.   ciemne oliwki
9.   sól & pieprz

Kanapka # 16 jest dla Uli. Nie znamy się dobrze, ale mam nadzieję że trafię w Twoje gusta smakowe:)
Kanapka przypomina mi greckie klimaty.



Pierś kurczaka kroję na paski i wkładam do miseczki z plastrami cytryny, listkami świeżego oregano i pokrojonym czosnkie. Trochę oliwy, im dłużej tak razem sobie poleżą, tym lepiej:)
To jedyna dłuższa czynność przy tej kanapce. Pozwalam aby kurczak przeniknął  aromatem tych składników. Następnie wszystko układam na patelni grillowej. Obok kurczaka papryka pokrojona w cienkie plastry. Można ją również ugrillować w piekarniku i daje to tak naprawdę lepszy efekt. Tak się właśnie okazało podczas robienia kanapki dla Uli:)



Kromki chleba również można lekko podgrillować. Kiedy kurczak jest już gotowy oddzielam go od cytryny, uprażonego oregano i czosnku. Pieczywo polewam oliwą, kładę na nim miekką paprykę, układam kurczaka, posypuję świeżymi liskami oregano, pomiędzy wkładam również pokrojone oliwki.
Wszystko polewam oliwą i skrapiam cytyną, na koniec sól & pieprz wedłóg uznania.
Można jeszcze dodać świeży czosnek - jeśli ktoś lubi - wtedy będzie bardzo po grecku!!
W tle specjalnie z myślą o Uli piosenka "Street life" by Randy Crawford.




smacznego
                                                                          

*



























1 komentarz:

  1. Piękne składniki- piękna kanapka ; )
    Cudownie zgrillowana !

    OdpowiedzUsuń