poniedziałek, 12 listopada 2012

kanapka # 24

1.   pieczywo pszenne
2.   masło
3.   szynka z tłuszczykiem
4.   żółty ser
5.   pomidory koktajlowe
6.   kolendra
7.   marchewka
8.   sól & pieprz



Kanapka # 23 jest bardzo urodzinowa bo dla Antosa,który dzisiaj właśnie...:) 
Antos wiele lat przebywał za granicą kraju, dla tego pewnie życzenie bardzo polskie - kanapkę z szynką poproszę! 
Proszę i do tego jeszcze 100 lat i buziak:)


Prosta sprawa ta kanapka. 4 ruchy + 20 min w piekarniku dla pomidorów i marchewki.  Pszenny chleb, absolutnie świeży i biły  do szynki pasuje mi idealnie.
Myje pomidorki koktajlowe tak aby nie pospadały z gałązki. Marchewkę kroję "japońskim nożem" - wiele osób tak na niego mówi. Działa on trochę jak tarka a rezultat to cienkie, długie paseczki. Tym samy nożem "kroję" żółty ser. 
Pomidory na gałązce i paski z marchewki układam na papierze pergaminowym, posypuję gruboziarnistą solą oraz pieprzem i wkładam do piekarnika nastawionego na +/- 50 C.
Od czasu do czasu sprawdzam co tam się dzieje. Trwa to około 20 min.


Świeżą kromkę chleba smaruję masłem... kładę kilka pasków ciepłej marchewki i plasterki szynki, które zawijam. Pomiędzy wkładam uprażone pomidorki, listki świeżej kolendry i paski żółtego sera. Sól & pieprz.  Ta kanapka pachnie domem  jak się na nią patrzę:) 


Antos specjalnie dla Ciebie urodzinowo i z sympatią "Stay" by Hurst

http://www.youtube.com/watch?v=1nP3XB7hrFo



smacznego
     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz