1. pieczywo bezglutenowe
2. cieciorka
3. świeży szpinak
4. czosnek
5. orzeszki ziemne
6. oliwa z oliwek
7. pieprz czerwony
8. cytryna
9. czarne oliwki
10. sól gruboziarnista
Kanapka będzie bardzo pure:) Hasło - humus!
Zalewam cieciorkę wodą i odstawiam na 10 godzin. Następnego dnia rano gotuję ją około godziny. Wszystko jest dokładnie opisane na opakowaniu. Można użyć również cieciorki z puszki. Ugotowaną chwilę studzę. Wrzucam ją razem ze świeżymi liśćmi szpinaku, ząbkami czosnku i oliwkami do miksera. Taki szpinak ma zazwyczaj dużo piachu więc trzeba go bardzo dokładnie wypłukać, aby potem uniknąć zgrzytania w zębach:) Liście szpinaku drę na mniejsze kawałki. Do wszystkiego dolewam oliwy z oliwek i od razu pewną ilość wody żeby mikser nie odmówił mi posłuszeństwa. Miksuję do momentu uzyskania gładkiej kremowej konsystencji. Na koniec dosypuję odrobinę soli gruboziarnistej i delikatnie mieszam aby sól mogła się sama rozpuścić w gęstej masie.
Pieczywo bezglutenowe wygląda jak obłoczki z waty. Sama Julka, która jest na nie skazana zasugerowała mi, że najlepsze jest lekko ugrillowane. Kładę więc kromki chleba na mojej ukochanej patelni grillowej i uważam aby za się nie spaliły... są takie delikatne.
Gotowe już pieczywo smaruję zielonym humusem. W moździerzu rozcieram orzeszki ziemne i czerwony pieprz - osobno. Kanapkę posypuję orzeszkami, polewam odrobina oliwy i spryskuję cytryna. Na koniec posypuję wszystko odrobiną soli i czerwonym pieprzem, który ma lekko słodkawy wręcz różany posmak.
Dal Ciebie Julka "A Real Hero" by College - lubisz...? ja uwielbiam:)
http://www.youtube.com/watch?v=-DSVDcw6iW8
smacznego
*
Ale Ty masz niesamowite pomysły! Jeśli można ustawić się w kolejce po kanapkę to miło by było zobaczyć coś bez nabiału na słodko dla wegetarian :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńzrobione !! cos wymysle z przyjemnoscia dam znam adres , wiec dam znac:)))
OdpowiedzUsuńTu Jula:) zapomniałam skomentować bicik! KOCHAM (i muzę i film) - skąd wiedziałaś? :)
OdpowiedzUsuńno sama nie wiem.., moze znamy sie jednak troche:)))
OdpowiedzUsuń