czwartek, 3 stycznia 2013

kanapka # 33


1.   chleb razowy na zakwasie
2.   oliwa
3.   orzeszki pinii
4.   papryka chili
5.   czosnek
6.   rukola
7.   parmezan
8.   sól

Kanapka # 33 - 1'sza w Nowym Roku więc z życzeniami szczęścia!!!  Łatwa do przygotowania, bo po świętach mamy raczej lekki przesyt kuchni. Po prostu pesto! Jest dla Daniela, który właśnie takie podarował mi na święta, włoskie, gotowe...

Nic prostszego jak wszystkie składniki wrzucić do moździerza: orzeszki, pokrojony czosnek, chili, sól i oliwę po trochu. Dobrze wszystko razem rozetrzeć. Dodać jeszcze trochę oliwy, na sam koniec zetrzeć parmezan... I to już na prawdę jest gotowe!!
Na kromkach układam listki rukoli i smaruje je pesto, które sama zrobilam w 3 min:)

Mogę tylko napisać, że pesto wyszło przepyszne. Tak pyszne jak te które dostałam od Daniela - dziękuje!

Dla Ciebie Daniel coś, co też usłyszałam od Ciebie i wiem że to lubisz:)
Alabama Shakes - I Found You






smacznego

*



























5 komentarzy:

  1. Jak zwykle piękne zdjęcia u Ciebie :) Pozdrawiam Noworocznie! :) Dorota

    OdpowiedzUsuń
  2. mala przerwa zagrzewa do pracy!!!! HAPPY 2013 !!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kanapeczki cudownie wyglądają, oj cudownie:)
    Zastanawiam się tylko dlaczego nazwa "pesto"? Zawsze mi się kojarzyło z bazylią albo suszonymi pomidorami, a tutaj co nawiązuje do pesto, bo dodatki są, a jakby brakowało głównego składnika?
    Chyba, że ja jakaś niekumata w temacie - to możliwe;)

    OdpowiedzUsuń
  4. podobnie jak z humusem - w oryginale 1 a odmian...jak podasz mi swojego maila to przesle Ci zdjecie ktore przekona Cie o istnieniu pesto w takiej wersji:)))
    bo w odpowiedzi chyba nie moge go zalaczyc...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie chodzi mi o przekonanie, że istnieje, tylko zastanawiam się nad samą nazwą - kiedyś tak samo mnie zaintrygował temat chałwy, bo spotyka się różne jej odmiany poza sezamową, a co jest w takim razie głównym jej składnikiem i co można nazwać chałwą, a nie np. batonem?

      Dlatego tutaj moje pytanie dotyczyło samej nazwy - co to jest pesto w takim razie, jaki jest jego wyróżnik? Czy pesto to pasta z orzeszków pini z parmezanem i dodatki? To musi być, żeby nazywało się pesto? Bo mnie się to kojarzyło z dodatkami raczej.
      W hummusie głównym składnikiem jest zawsze ciecierzyca i tahini plus ew. czosnek. Reszta to dodatki i wariacje na temat.
      A mail mój taki: kuchniasowy@gmail.com
      Pozdrawiam:)

      P.s Mam jeszcze pytanie, czy konieczna jest weryfikacja obrazkowa? Bo trochę utrudnia dodawanie komentarzy.

      Usuń