wtorek, 16 października 2012

kanapka # 15


1.   chleb żytni
2.   kurki
3.   figi suszone
4.   żurawina suszona
5.   masło
6.   natka pietruszki
7.   sól & pieprz 

Kanapka # 15; hasło - kurki na słodko; właściciel - Tomek:))
Nie wiedziałam że te grzyby mają tyle piasku i trzeba je tak długo i dokładnie płukać, mam nadzieję że mi się udało... Aaa! i od razu przyznam się, że Ktoś mi pomagał:)



Oprócz płukania i chwili duszenia wszystkich składników na maśle kanapka jest bardzo prosta do zrobienia. Umyte kurki kroję na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczam masło i na małym ogniu duszę grzyby. Figi kroje na cienkie plastry i po pewnym czasie razem z żurawina dorzucam do kurek. Jeśli chcemy kurki na bardzo słodko, trzeba wziąć większą ilość suszonych owoców.



Duszę wszystko trochę na oko +/- 10 min. Kromki chleba kładę na rozgrzaną patelnię aby stały się trochę grzankami. Uduszone kurki kładę łyżką i polewam chleb sosem maślanym, który jest słodki od owoców. Trochę soli i gruboziarnistego, świeżo zmielonego pieprzu aby złamać słodycz. Wszystko posypuję dużą ilością pokrojonej natki pietruszki. Myślę że najlepiej ta kanapka smakuje na ciepło... Tomek będziesz musiał włożyć ją na moment do piekarnika:))
... w tle słodka francuska piosenka: Emmanuelle / Pierre Bachelet




  smacznego
                                                                          

*

8 komentarzy:

  1. jej, jestem zauroczona twoim blogiem! z pewnością znajdę tu mnóstwo inspiracji na wiele pysznych kanapek. (;

    OdpowiedzUsuń
  2. niesamowity jest ;)
    co do kanapek, to ja tak bardzo prozaicznie, nie wiem, na ile lubisz, ale jest taki pyszny chleb sycylijski. w miąższu ma suszone pomidory. z szynką parmeńską, świeżymi suszonymi pomidorami, płatkami karmelizowanych cebulek, przyprószony włoskim suchym żółtym serem i naznaczony listkiem rukoli.

    OdpowiedzUsuń
  3. swietny chleb!! to juz gotowa kanapka:)) dziekuje, gdzie mozna go dostac?

    OdpowiedzUsuń
  4. jest w galerii wypieków - na francuskiej ja zawsze nabywam
    oosbiście najbardziej lubię mocno wypieczony
    wiem, że świetny jest także włoski
    a koleżanki mocno polecają mi trojaka i talar
    ja lubię chleb zagłoby (ma mąkę orkiszową i jest bardzo zdrowy) - pasuje do sera feta - jest taki fajny z arli: z pomidorami suszonymi - mocno wyrazisty i taki trochę dla mnie mniej z oliwkami i czosnkiem
    aaa i świetne są bułki rzymianki - z parówkami podsmażanymi na patelni na maśle są znakomite ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. :)) to kolo mnie, kolo ksiegarni, ja uwielbiam bułki z bakaliami od nich:))

    OdpowiedzUsuń
  6. a z bakaliami są genialne ;)
    w księgarni są baśniowe kocury - piękne

    OdpowiedzUsuń